Festivaltip
Music and Movies: muziekdocumentaires bij In-Edit
Het muziekdocumentairefestival In-Edit beleeft haar vijfde editie in Nederland. In de Amsterdamse Melkweg brengt zij van 13 tot en met 23 april de liefde voor muziek en film samen. Heaven dook in het programma en beveelt een paar juweeltjes aan.
Op het programma staan diverse (wereld, Europese en nationale) premières. Regelmatig krijgt een film een verdiepende laag. Dat kunnen liveoptredens van artiesten die een link met de documentaires hebben of een interviewsessie met filmmakers zijn. In het tijdschema zijn documentaires opgenomen over onder meer Metallica, Lee Fields, The KLF, Creedence Clearwater Revival, DIO en Little Richard. Heaven kan zeker de volgende ‘kijkjes in keuken’ aanraden:
u.Q.
De openingsfilm van het festival. Mogelijk heb je nooit van de Estse producer Uku Kuut gehoord. Of zelfs van zijn moeder Marju. Samen maken ze funky synthetische nummers. De film u.Q. is een verslaglegging van de reis die dit moeder-en-zoon-popsterrenduo maakte: van de Sovjettijdperk tot hun leven in Zweden en Californië. Muziek met daarbij humor, drama, excentriciteit, de KGB en de Amerikaanse droom.
Na de film is er een Q&A met regisseur Ivar Murd en producer Margus Ounapuu. Aansluitend treedt Stippenlift op
Donderdag 13 april om 19:30 uur te zien.
And Still I Sing
Meerdere doodsbedreigingen stoppen hen niet af: drie Afghaanse zangeressen. De missie van Aryana Sayeed, Zahra Elham en Sadiqa Madadgar is duidelijk: vechten voor vrouwenrechten. En dat doen ze via hun eigen muziek.
Zaterdag 15 april om 15:00 uur te zien.
Thelonious Monk: Rewind & Play
De Nederlandse première van deze Duits/Franse productie. De kijker wordt teruggebracht naar december 1969, het moment dat jazzpianist en componist Thelonious Monk in Parijs is voor de afsluiting van zijn Europese tour. Dan wordt hij gevraagd voor een optreden in een Frans televisieprogramma met aansluitend een interview. Aan de hand van nieuw ontdekt beeldmateriaal onthult regisseur Alain Gomis de kloof tussen de legendarische jazzartiest en interviewer Henri Renaud, wiens onbewust bagatelliserende aanpak het alomtegenwoordige racisme en de exploitatie in de muziekindustrie toont.
Donderdag 20 april om 19: uur te zien.
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Een nostalgische keuze. Vijf jaar geleden begon de Nederlandse variant van het internationale festival in Het Ketelhuis in Amsterdam. De eerste film die toen te zien was, is deze. Bloodlight and Bami laat de publieke en privé kant van Grace Jones zien. Een uniek portret dat verschillende gezichten van de hoofdpersoon toont. Ze is een wild, uitdagend, modieus pop-icoon, maar ze is ook Grace de dochter en moeder en zelfs grootmoeder Jones.
Zondag 23 april om 17:00 uur te zien.
Het hele programma vindt plaats in de Melkweg (Cinema) in Amsterdam. Meer info vind je bij In-Edit.