Het tienerleed van Bobby Vee
Het tienerleed van Bobby Vee

Eind 1962 stond Bobby Vee op vijf gouden singles in de Verenigde Staten, vier stevige hits in Groot-Brittannïe, en één in Nederland: Rubber Ball. Hij was negentien. Daarna bleef het bij één Amerikaanse gouden hit, Come Back When You Grow Up, in 1967. Een kortstondig popidool met een lange carrière, van 1959 tot 2012. Robert Thomas Velline overleed 24 oktober aan de ziekte van Alzheimer. Bob Dylan vindt hem ‘de belangrijkste’ met wie hij op het podium heeft gestaan.
Bobby Vee was voor ons een korte inslag. Rubber Ball, Take Good Care Of My Baby, Run To Him en The Night Has A Thousand Eyes, dat was het wel, en dan nog dankzij de Engelse radiozenders. Nummers waarmee de tienerjongen zich gemakkelijk kon vereenzelvigen. Vooral Take Good Care Of My Baby was raak. Geen ‘zonnig en optimistisch liefdesliedje’, zoals een krantennecrologie wil, integendeel: de jongen raakt zijn meisjes kwijt aan een ander, vraagt of hij goed voor haar wil zorgen, en mocht hij genoeg van haar hebben, of hij haar dan wil terug sturen. Niet mis en voor ons nog onbekend terrein - we hadden immers nog niemand, maar invoelbaar genoeg.
Bobby Vee’s carrière begon 3 februari 1959, the day the music died: The Big Bopper, Ritchie Valens en Buddy Holly, op tournee met de Winter Dance Party, kwamen om bij een vliegtuigongeluk. The Shadows, Vee’s bandje, bood aan hun plaatsen in te nemen in Moorhead. Hun succes was voornamelijk te danken aan Bobby Vee’s zang. Elston Gunnn had de band toen al verlaten. Hij zat in New York en noemde zich Bob Dylan. Vee en hij ontmoetten elkaar daar weer in een platenzaak. Ze zagen elkaar daarna nauwelijks, doordat ze zich in gescheiden werelden bevonden: Vee in de pop, Dylan in de folk. Vrienden bleven ze wel, ondanks hun muzikale verschillen. In 2011 coverde Dylan live Vee’s eerste hit Suzie Darling. Bobby Vee, ‘de belangrijkste met wie ik ooit op het podium heb gestaan’, zat in het publiek.
Dylan was evengoed een van de oorzaken dat Bobby Vee na 1963 nog maar één hit had. De tijden veranderden en de muziek veranderde mee. De Britse invasie en muzikale rebellen als Dylan vaagden de brave tieneridolen weg. Bobby Vee, Ricky Nelson, Tommy Roe, Bobby Rydell, Brian Hyland – ze waren nergens meer. Vee bleef platen maken, zijn platenbazen bleven vertrouwen houden in zijn mooie stem. Het lukte niet meer, die ene hit daargelaten. Live deed hij het stukken beter. In de jaren tachtig tourde hij door de Verenigde Staten, Europa en het Verre Oosten. In 1988 doorkruiste hij Amerika met The Crickets, de band van Buddy Holly. Tot tien jaar geleden gaf hij concerten begeleid door zijn zoons Jeff, Tommy en Robby Jeff (drums). Hun moeder Karen Bergen overleed vorig jaar. Bobby Vee en zij waren 52 jaar getrouwd.
Robert Thomas Velline (Bobby Vee): 30 april 1943 – 24 oktober 2016.