Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Louis Nouws
vr 14 mei 2021

Beleef Music Meeting online

Interview

Het andere prachtige festival dat gewoontegetrouw in het pinksterweekend plaatsvindt, Music Meeting in Nijmegen, gaat dit jaar voor de tweede keer niet door vanwege de coronamaatregelen. Maar de organisatie zit beslist niet bij de pakken neer. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een online muziekkanaal dat op zaterdag 22 mei zijn lancering beleeft: Music Meeting All Ears.

Het driedaagse festival dat altijd met Pinksteren zijn tenten opzet in Park Brakkenstein in Nijmegen bestaat al meer dan dertig jaar. Dat op zich is al bijzonder, want met een mix van jazz, niet-Westerse muziek en bijzondere cross-overs ga je als meerdaags festival niet meteen het gemakkelijkste pad. De lijst van artiesten die er optraden, vaak voordat ze echt naam maakten, is indrukwekkend. Van Cesária Évora en Ibrahim Maalouf tot Charlie Haden en Brad Mehldau. De progammeurs van Music Meeting, onder wie Wim Westerveld, bewijzen al decennialang een neusje te hebben voor kwaliteit.
 
Zichtbaarheid
Maite Hontelé klinkt blijmoedig over de telefoon. De Nederlandse trompettiste, die grote triomfen vierde in Colombia met haar spetterende salsa, is sinds november 2019 artistiek leider van het festival. Hoewel ze in die functie nog geen enkele keer daadwerkelijk festivalgangers kon ontmoeten, is ze enthousiast over het nieuwe muziekkanaal.
“We dachten al langer na over hoe we de binding met ons publiek konden versterken en hoe we zichtbaarder konden worden voor nieuw publiek. Zo zijn er plannen voor concerten op andere momenten in het jaar, buiten het traditionele pinksterweekend. Mogelijk ook in andere steden. Een online muziekkanaal past ook in die plannen en die werden door de lockdown alleen maar urgenter.”
 
Verhalen
Op het muziekkanaal Music Meeting All Ears kunnen mensen het hele jaar door muziek horen van de artiesten die de programmeurs van het festival de moeite van het ontdekken waard vinden en achtergrondverhalen. Hontelé: “We weten dat veel van die musici voor het grote publiek nog onbekend zijn. Maar we denken dat veel muziekliefhebbers wel openstaan voor nieuwe namen als ze worden meegenomen in de verhalen van die muzikanten. Met interviews en bijzondere optredens creëer je een interessant online podium. Wij programmeren dat podium als kenners en liefhebbers. Er komen geen algoritmes aan te pas.”
 
Podcast
Een podcast maakt ook deel uit van de plannen. Roufaida Aboutaleb interviewt steeds twee musici die eenmalig als duo optreden. Hontelé: “Wij brengen die mensen bij elkaar, iets waar we als festival goed in zijn. Er ontstaan mooie cross-overs. Naast het gesprek met Roufaida is er ook een uniek optreden.” Zes afleveringen staan inmiddels klaar.
“We willen op het platform via optredens en repetities kijkers meenemen in het ontstaansproces. Daarnaast kunnen we putten uit ons grote archief.”

Minidocu’s 
In aanloop naar het pinksterweekend en het festival, dat fysiek niet doorgaat, focust de organisatie op een aantal jonge artiesten met een genre-overschrijdend geluid. De meeste zijn woonachtig in Nederland en kennen verschillende culturele achtergronden. Hun optredens zullen worden opgenomen in Openluchttheater De Goffert en komen online op Music Meeting All Ears. Hontelé: “Het decor van het Openluchttheater heeft de feel van Park Brakkenstein. Dat vonden we mooi voor onze trouwe bezoekers.”

Er zijn optredens van Fuensanta Méndez (Mexico/NL), Nawras Altaky (Syrië/NL), Naima Joris (België), Mariá Portugal (Brazilië) en Yoràn Vroom (NL). Van hem zal ook een minidocumentaire te zien zijn op het muziekkanaal, die is gemaakt door het productiebedrijf van Jan Douwe Kroeske die ook presenteert.
Hontelé: “De samenwerking tussen Music Meeting en Jan Douwe Kroeske is ontstaan vanuit een gedeelde passie voor het ontdekken van nieuwe muziek in al zijn diversiteit. Welke invloeden en inspiratiebronnen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling tot professioneel muzikant en wat kenmerkt de muziek die zij willen maken?”
 
Music Meeting All Ears is gratis en voor iedereen toegankelijk. Hontelé: “Het voelde echt heel goed om hier mee bezig te zijn en ik hoop dat het voor veel muziekliefhebbers een feest zal zijn om op het digitale podium rond te struinen. Maar ik zie toch ook erg uit naar weer een echte editie van het festival. We hopen dat die in 2022 kan doorgaan. Het thema is al bekend: Cuba.”
 
Music Meeting All Ears wordt zaterdag 22 mei gelanceerd op www.musicmeeting.nl. Vanaf 18:00 is de documentaire over over Yoràn Vroom op het online muziekkanaal te zien, samen met een gevarieerd programma-aanbod.