Beatles-scheurkalender 2021
Over The Beatles zijn eindeloos veel verhalen te vertellen. Elke dag gebeurde er wel wat, verscheen er een ep’tje, scoorden ze een hit en hadden ze plezier – of, in later jaren: kregen ze ruzie, werkten langs elkaar heen, om er uiteindelijk de brui aan te geven. Het verhaal van de fab four is nooit uitverteld, en daarom is er deze scheurkalender: met elke dag een mooie anekdote of een treffende foto, een lastige quiz of een grappig citaat.
Heavenmedewerker Bertram Mourits – auteur ook, samen met Pieter Steinz, van het onuitputteljk informatieve boek Luisteren &cetera – maakte samen met Nico Groen de Beatles scheurkalender 2021. “Het is – al zeg ik het zelf – echt een leuk dingen geworden.”
De kalender staat vol wetenswaardigheden, geregeld met een geheel nieuwe invalshoek. Over hoe nummers ontstaan, wat er misging tijdens opnames. En ook over bootlegs, zeldzame persingen, speciale platenzaken. Met foto’s van hoezen, concertposters, merchandise, en top tiens uit de tijd dat The Beatles in Nederland niet uit de hitparade weg waren te slaan. Met elke week bovendien een extraatje, in de geest van hun feestelijke ‘Eight Days A Week’.
De kalender is te koop voor circa € 15 onder andere via de site van de uitgever. Maar onze lezers kunnen in aanmerking komen voor een gratis exemplaar. We geven er drie weg. Laat ons vóór woensdag 16 september via redactie@popmagazineheaven.nl weten van wie The Beatles op hun debuut het nummer Anna (Go To Him) coverden? (Antwoord staat trouwens op dag 19 december van de kalender.)
Hieronder twee ‘dagen’ uit het leven van de kalender-Beatles
Vrijdag 1 januari
De Decca-studio aan 165 Broadhurst Gardens in Londen. Hier deden The Beatles vandaag 59 jaar geleden auditie. De inzet was een platencontract. Het oordeel van de platenmaatschappij: ‘We zien geen toekomst voor The Beatles in de showbusiness.’
Donderdag 9 september
Nog iemand die succes had met twee bands (The Jam en The Style Council) is Paul Weller. Weller is van hetzelfde bouwjaar (1958) als de grote drie van de popmuziek van de jaren tachtig: Prince, Michael Jackson en Madonna. Anders dan zij verwierf hij geen wereldfaam, maar hij is wel een reus in de Britse popmuziek wiens invloed zich via bands als Oasis en Arctic Monkeys uitstrekt tot elke nieuwe generatie Britse gitaarbandjes. Zijn solocarrière begon in 1992 met Paul Weller, waarna albums als Wild Wood (1993) en Stanley Road (1994) volgden. Die laatste straatnaamtitel is wel heel beatelesk, en Weller erkent dan ook ronduit dat hij op de schouders stond van die vier andere reuzen. Strawberry Fields Forever/Penny Lane is zijn favoriete single, vandaar die albumtitel. In 1995 publiceerde Weller in The Guardian een soort liefdesverklaring aan The Beatles, vol rake observaties (‘Ik had meer met The Beatles zonder die moptop-onzin, toen ze zichzelf werden.’) Hij coverde verschillende Beatles-nummers en trakteerde Paul McCartney voor zijn zeventigste verjaardag op een versie van Birthday. Op internet wemelt het van foto’s waarop de twee Pauls gebroederlijk poseren.