Blog
Band Aid: Do They Know It’s Christmas
Do They Know It’s Christmas had een one hit-wonder moeten zijn. Supergroep Band Aid nam het in 1984 op om geld in te zamelen voor hongersnoodbestrijding in Ethiopië. Het werd een kerstklassieker. Bijna veertig jaar later bestaat en helpt Band Aid nog steeds.
Drijvende krachten achter het liefdadigheidsproject waren Bob Geldof (Boomtown Rats) en Midge Ure (Ultravox). Ze zagen begin jaren tachtig de nood in Afrika en wilden die ledigen op de manier waarop zij dat het beste konden, via muziek. Midge Ure: “We realiseerden ons totaal niet dat als je een kerstplaat maakt, je kans hebt dat radiozenders die elke kerst draaien. We dachten toen niet verder dan één kerst, die van 1984.”
De plaat werd een daverend succes. Door de jaren heen heeft het heel veel geld opgeleverd voor het goede doel. En dat gebeurt dus nog steeds. “Als Bob en ik deze aarde verlaten zal Do They Know It’s Christmas nog steeds geld opleveren.”
De twee muzikanten beseften al snel dat hun project langer zou duren dan gedacht. Daarom zetten ze de Band Aid Trust op. Ure: “Omdat er zoveel geld binnenkwam verzamelden we mensen om ons heen om de zaken in goede banen leiden. Dan heb ik het over mensen uit de muziekindustrie, advocaten, enzovoort. Tot op de dag van vandaag zitten Bob en ik ook in de stichting. De rechten van het lied schonken we aan de trust, zodat al het geld naar goede doelen gaat.” Do They Know It’s Christmas is verreweg de grootste hit die Ure en Geldof hebben geschreven, en ze hebben er zelf geen cent aan verdiend.
Klimaatverandering
“Dat eerste jaar gebruikten we het geld voor directe hulp: voedsel, medicijnen, enzovoort. Toen het wat beter ging, focusten we ons op duurzamere hulp. Wat we niet doorhadden was dat het eigenlijke probleem de klimaatverandering was.” Het regende in het Afrikaanse land niet of op verkeerde momenten. Daardoor mislukten oogsten en werden honger en ziekten hardnekkige tegenstanders van de bevolking. “In 2004 ging ik terug naar Afrika. Toen spraken mensen daar continue over klimaatverandering.”
Band Aid anno 2022
Door de aanhoudende geldstroom van Band Aid is het accent voor de hulp tegenwoordig iets verschoven. Er wordt nog steeds geld uitgegeven aan voedsel voor kinderen, maar daarnaast gaat geld naar verschillende duurzame projecten, zoals de bouw van scholen en beter onderwijs. “We leren mensen selfsupporting te worden.”
Band Aid kreeg nog drie keer een vervolg, vaak met artiesten van het moment. De laatste versie dateert van 2014 en had onder anderen Ed Sheeran in de gelederen. Die uitvoering kwam niet uit als single, maar als een digitale download. De revenuen waren bestemd voor de slachtoffers van de Ebola-uitbraak in West-Afrika.